Monday, February 5, 2007

Karipap

Karipap adalah sejenis kuih tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Berbagai resepi dah saya cuba akhirnya saya mendapat resepi yang memenuhi selera keluarga. Inilah resepi ciptaan saya.

Karipap

Bahan-bahan inti:
1kg ubi kentang
2 sudu teh serbuk kari daging
1 sudu teh udang kering
1/4 inci halia
Seulas bawang putih
1 sudu besar minyak
Sebiji bawang besar
Air
Garam
Gula

Cara-cara:

  1. Ubi kentang dibuang kulit dan dipotong dadu. Basuh dan rebus sampai empuk.
  2. Udang kering, halia dan bawang putih ditumbuk halus.
  3. Bawang besar dipotong dadu.
  4. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga wangi dan masukkan rempah kari dan sedikit air. Kemudian masukkan kentang, bawng besar dan air untuk melembutkan kentang. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak sehingga air kering dan kentang menjadi lembut. Angkat dan sejukkan.


Bahan-bahan kulit karipap:

400gm tepung gandum
25gm minyak masak
1 sudu teh marjerin
air secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan marjerin sebentar di atas api. Jangan terlalu panas nanti tepung akan hangus.
  2. Kemudian masukkan kedalam tepung.
  3. Gaulkan sehingga sebati dengan senduk.
  4. Masukkan air sedikit-sedikit dan uli sekejap.
  5. Bahagikan kepada 32 bahagian bebola kecil. Biarkan lebih kurang 30 minit.
  6. Ambil sebiji bebola tadi leperkan. Kemudian masukkan inti. Lipat dua
  7. Kelimkan dibahagian tepi.
  8. Apabila sudah siap bolehlah digoreng didalam minyak yang panas. Pastikan api adalah kecil supaya karipap tidak cepat perang.

No comments: