Monday, February 5, 2007

Sagu merah

Sagu merah ini senang dimasak. Boleh diwarnakan ikut kesukaan masing-masing. Boleh dilapiskan dengan berbagai warna. Resepi dibawah adalah merupakan resepi asas untuk memasak sagu


Sagu merah

Bahan-bahannya :
1 cawan sagu halus berwarna putih
100gm gula pasir
2 dan ½ cawan air
1 helai daun pandan
Beberapa titis pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih
Secubit garam

Cara-cara membuatnya:

Basuh sagu halus dan rendamkannya dengan air sejuk selama 1 jam. Kemudian toskan.
Masukkan air, daun pandan, gula dan pewarna merah kedalam sebuah periuk.
Masakkan sehingga air mendidih. Masukkan sagu dan kacau sehingga menjadi pekat.
Apabila masak, curahkan kedalam loyang dan sejukkan.
Potong atau gunakan sudu dan gaulkan dengan kelapa parut putih yang telah bercampur dengan garam halus.
Hidangkan sebagai minuman petang.